dinsdag 24 april 2012

Laatste week Turkartoon in Utrecht

De succesvolle expositie Turkartoon is alleen deze week nog te bewonderen in het Utrechtse stadhuis (Minrebroederstraat 2). Vrijdag 27 april wordt hij afgebroken.
Ben u in de stad, kom dan nog even langs voor een fikse dosis beeldlawaai uit Istanbul, en zo'n gratis stripkrant!

De panelen duiken eind mei weer op in Haarlem. Als programma-onderdeel van de Stripdagen Haarlem 2012, is Turkartoon te zien in de openbare ruimtes van hotel Lion d'Or (Kruisweg 34). Ook zal daar de gratis stripkrant liggen.

Hierna zal Turkartoon in de centrale bibliotheken hangen van Enschede en Rotterdam (september), Den Haag (oktober) en Arnhem (november). Meer locaties volgen!

vrijdag 20 april 2012

Turkartoon op de radio

De VPRO interviewde samensteller Albo Helm over project Turkartoon en Turkse strips voor het programma De Avonden. Dat is HIER te beluisteren, vanaf 1.36.

tekening Ronald van der Heide

maandag 16 april 2012

Opening expositie Turkartoon in Utrecht

Aan het eind van de vrijdagmiddag, 13 april, werd de tentoonstelling van Turkartoon feestelijk geopend. Opgeluisterd met zang, dans en Turkse meze een heel warm en goedbezocht geheel. Hier enkele foto impressies:

Publiek in de centrale hal, tijdens openingstoespraak Frits Lintmeijer,
de Utrechtse wethouder van Cultuur

Dankwoord van Albo Helm, een van de samenstellers

Frits Lintmeijer presenteert de Turkartoon krant en een
exemplaar van  Turks vrouwenstripblad Bayan Yanı






vrijdag 13 april 2012

Betül Yilmaz

De in Turkartoon exposerende Betül Yilmaz heeft een achtergrond in het onderwijs, beeldhouwen en theatervormgeving, en werkt nu al twee jaar voor het stripweekblad LeMan. Haar strips staan ook in elk nummer van Bayan Yanı, het enige stripblad ter wereld voor en door vrouwen.
Zoals onderstaande. Het 2-pagina verhaal van Yilmaz' heldin Dileks is voor de helft in het Nederlands vertaald te zien in de expositie, de 4-pagina's verderop hieronder niet. Net als de andere collega's uit Istanbul is Yilmaz een uiterst productieve tekenares en kunnen we hiervan in 'hard copy' maar een klein flintertje in Nederland tonen (leve het internet!).

Overigens, de Inktpot werkt momenteel stevig met strip, cultuur & curiosa magazine Zone 5300 samen aan hun Turkije-special voor juni aanstaand. In dit nummer zullen o.a. langere Turkse strips in vertaling te lezen zijn.







woensdag 11 april 2012

Oky

Stripmaker Oky (pseudoniem Oktay Gencer) is grootproducent van series waarin dialogen op filmische wijze worden uitgesponnen en een hoog realismeniveau hebben. Dat dan weer mooi contrasteert met een pseudo-cartooneske stijl. Zijn relatiedrama Çarpişma (Botsing), die we vanwege de ijzeren regelmaat en tegenculturele karakters graag betitelen als 'alt.soap' werd ooit opgestart met vriend en collega Memo Tembelçizer in weekblad Penguen, en loopt nu nog steeds als soloproject in weekblad Uykusuz.
Voor Turkartoon is een aflevering vertaald te zien in krant en expo, onderstaand enkele orginelen in het Turks.

Een van de eerste afleveringen van Çarpişma, uit Penguen 2003.
Geschreven door Oky, getekend door Memo Tembelçizer.

De serie zoals hij momenteel loopt in weekblad Uykusuz, getekend en geschreven door Oky


zaterdag 7 april 2012

woensdag 4 april 2012

Turkartoon expo geïnstalleerd

Dinsdag 3 en woensdag 4 april hebben de tekenaars van De Inktpot de eerste expositie van Turkartoon geïnstalleerd in het Utrechtse stadhuis. De openingsceremonie wordt volgende week vrijdag gehouden, op de 13de, maar tentoonstelling en krant zijn vanaf vandaag te bekijken.

Dinsdagmorgen, gereedschappen en paneelrollen. Klaar voor actie.
Onder toezicht van de Domtoren, het Utrechtse stadhuis.
Ingang stadhuis, met het 'aquarium' op de eerste verdieping.
Uitgerolde panelen met bevestigingsbuisjes, volgorde bepalen.

Ophangen van de doeken met vissersdraad. 

De eerste doeken hangen op begane grond.
Strips van Emrah Ablak, Ersin Karabulut en Betül Yilmaz.

Doek van Göksu Gül.

Openingsdoek in vitrinekast tegenover receptie.
Detail doek Kenan Yarar, op de eerste verdieping. Met QR-code.

Eerste doos Turkartoon kranten gaat open.

De opstelling op de eerste verdieping, overloop naar raadszaal.

Beneden. Paneel van Bülent Üstün naast kinderhoekje ;-)

Beneden. Panelen van Mehmet Çağçağ, Ipek Özsüslü, Selçuk Erdem en Metin Üstündağ

maandag 2 april 2012

Kenan Yarar

Met veeltekenaar Kenan Yarar voerden we in Istanbul wat langere gesprekken, daarvan vind je eerder in deze blog het verslag. Een stripserie waarmee hij in Turkije veel aanhang verwierf was 'Hilal' (halve maan), de naam van zijn vrouwelijk hoofdpersonage die een ingewikkelde relatie met Satan heeft. Een aantal van de afleveringen werden gebundeld uitgegeven bij Doğan in 2005. De onderstaande, waarin Hilal terug naar school wordt gestuurd, is van later datum en staat niet in het boek. Hij komt uit maandblad Lombak #10, 2008.
Werk van Yarar in Nederlandse vertaling kun je aantreffen in de tentoonstelling Turkartoon, en bijbehorende krant, vanaf 4 april in stadhuis Utrecht.